De Reuring – EKP Project

Vooraf wil ik even kort vertellen wat mijn rol was binnen dit project. Ik had binnen dit project een zeer ondernemende en regelende rol. Vrijwel alle communicatie met betrokken partijen verliep via mij, wat mij een grote verantwoordelijkheid gaf binnen het project. Daarnaast heb ik alles berekend voor de juiste afmetingen van de folly en onderdelen hiervan, wat mij erg goed ligt. Natuurlijk heb ik ook bijgedragen aan het creatieve ontwerpproces waarbij moeilijke ontwerpkeuzes gemaakt moesten worden. Ik heb er veel van geleerd en het heeft enorm bijgedragen aan mijn professionaliteit.

Het mag dan ook best gezegd worden dat ik trots ben op dit project, dat ik samen met Laura van IJperen en Lotte Meeuse heb mogen neerzetten.

Studio Folly

Studio Folly bestaat uit drie vierdejaars studenten van St. Joost School of Art & Design in ‘s-Hertogenbosch.

Laura van Ijperen, Lotte Meeuse en Janne Veldpaus studeren New Design & Attitudes en focussen zich voornamelijk op grafisch- en ruimtelijk ontwerp.

Voor hun beroepsoriëntatie zijn ze gevraagd of ze geïnteresseerd zouden zijn in het ontwerpen van een folly voor de nieuwe EKP-buurt in opdracht van SDK Vastgoed.

Gedurende 4 maanden zijn ze hard bezig geweest met het onderzoeken, ontwerpen en uitwerken van de door hen ontwerpen folly, genaamd ‘De Reuring’.

De opdracht

EKP wordt een nieuwe stadswijk in de Spoorzone van ’s-Hertogenbosch. Een levendige plek waar mensen straks wonen, werken, studeren en recreëren. Onderwijs speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van EKP. Centraal in het plan ligt de voormalige postsorteerhal van PostNL. Deze wordt verbouwd tot een creatieve hub met plek voor de kunstacademie St. Joost School of Art & Design, de opleiding Business Innovation van Avans Hogeschool, de Koningstheateracademie, creatieve bedrijvigheid, horeca en exposities. Het gebouw heeft als werktitel KuBus (Kunst & Business) en vormt zowel ruimtelijk als programmatisch het kloppende hart van EKP. 

De openbare ruimte van EKP krijgt een groen en autovrij karakter. Er moet een dwaalwereld ontstaan waar mensen elkaar ontmoeten. De verschillende pleinen worden geactiveerd door kleine bouwwerken: folly’s. Deze fungeren als satelliet objecten van KuBus en hebben als doel om expressie en duurzaamheid zichtbaar en beleefbaar te maken. Begin 2021 heeft SDK Vastgoed als gebiedsontwikkelaar het initiatief genomen om samen met de kunstacademie de eerste folly te ontwikkelen. Er is een stage opdracht opgesteld en uiteindelijk zijn er drie enthousiaste studenten aan de slag gegaan met een concept en ontwerp. Er is een unieke samenwerking tot stand gekomen tussen de kunstacademie en SDK Vastgoed die symbool staat voor de toekomstige verbindingen die moeten gaan ontstaan in KuBus. 

Rick Janssen, Ontwikkelingsmanager SDK Vastgoed

Het ontwerp

Het ontwerp is uiteindelijk een organische vorm geworden bestaande uit 2 cirkels die beide een eigen betekenis hebben. De vorm/folly kan meerdere functies aannemen en voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

Voor volledige uitleg en definitie van de folly zie onderstaande link naar het Brandbook.

Brandbook Studio Folly – De Reuring

%d bloggers liken dit: